SAVJETI – Izbor krovopokrivača

Grafotisak
31. srpnja 2015
USKORO – Moderni autobusni kolodvor u Širokom Brijegu
24. kolovoza 2015

SAVJETI – Izbor krovopokrivača

Man working on roof installing rails for solar panelsOdlučili ste izgraditi novi krov, ili pak rekonstruirati ili sanirati već postojeći. Što i kako sada? Koliko to košta? Što uopće treba napraviti? Koga pitati?Kako bismo Vam pomogli riješiti nedoumice, objasnit ćemo Vam uobičajeni postupak u nekoliko najvažnijih koraka.

1. Kontakt s izvođačima

Telefonski ili e-mailom stupate u kontakt s potencijalnim izvođačima. Poželjno je da na Vaš poziv oni dođu k Vama, kako bi vidjeli objekt i eventualne nacrte, te porazgovarali s Vama o Vašim željama i dali Vam pokoji savjet vezan uz konkretne planirane radove. Na kraju razgovora s raznim izvođačima dobit ćete nekoliko potpuno različitih ponuda i različitih cijena.

2. Izrada troškovnika, cijena izvođenja radova

Kako pravilno usporediti cijenu, jamstvene rokove i uvjeriti se u kvalitetu potencijalnog izvođača?
Cijenu je usporediti lako, no ona nije jedini kriterij. Jeftin i loše napravljen krov uvijek rezultira potrebom za skorim i čestim popravcima ili ponovnim izvođenjem cjelokupnih radova. Na kraju će Vas takav krov koštati skuplje i od najskuplje dobivene ponude.
Kako znati tko je kakav izvođač? Kako znati je li iste cijene iz različitih ponuda podrazumijevaju i istu kvalitetu rada i ugrađenog materijala?
Odgovor na ova pitanja nije jednostavan, no rješenja ima! Uz pomoć troškovnika moći ćete sa sigurnošću donijeti pravu odluku i riješiti pitanje krova za više desetljeća.
Izrada troškovnika podrazumijeva izlazak na krov, izmjeru, analizu eventualnih nacrta sadašnjeg ili planiranog stanja krova, uvid u postojeće stanje, razgovor s Vama, predlaganje po potrebi i više varijanti rješenja, te konačno izrada tih rješenja u obliku detaljnog troškovnika predviđenih građevinskih radova. Kopije takvog troškovnika, bez cijena, podijelite potencijalnim izvođačima. Kada Vam ih vrate popunjene, moći ćete bez problema usporediti realne cijene svih radova.

3. Odabir izvođača

Kako znati da iza nekog imena obrta ili tvrtke stoje ljudi u koje kao izvođače možete imati povjerenja?
Nemojte se ustručavati pitati bilo što! Pitajte sve – od kada postoje, gdje su registrirani, koliko imaju zaposlenih, kakvo im je formalno obrazovanje, da li su prošli neka dodatna školovanja, bilo u organizaciji Obrtničke komore ili pojedinih proizvođača krovnih pokrova i opreme, koje su im reference, radovi s kojima se mogu pohvaliti…
Pitajte i za uvjete plaćanja, rokove početka izvođenja i trajanje izvođenja radova, jamstvene rokove, kako zamišljaju organizaciju gradilišta, kakav će biti transport robe i materijala unutar gradilišta, vrijeme koje je potrebno da se nakon uočene reklamacije i javljanja o uočenom nedostatku reagira na tu reklamaciju i slično. Pitajte i što ako se dogodi kakva šteta tokom izvođenja radova.
Sve dogovoreno stavite na papir i potpišite. Sastavite ugovor. Ugovori služe zato da se izbjegnu nesporazumi. Nikada nemojte vjerovati onima koji Vam kažu da sve znaju i sve mogu napraviti, takvi ne postoje. Nemojte vjerovati ni onima koji Vam kažu da su napravili tisuće i tisuće kvadrata krovova i stotine kuća, te da se ništa ne brinete. Na taj način obično Vam žele reći da prestanete postavljati nezgodna pitanja.
I na kraju, bolje se s Vašim izvođačem naći i nekoliko puta kako bi se sve detaljno dogovorilo. Radovi će se na taj način nesmetano odvijati, a naknadni ili nepredviđeni radovi i troškovi u potpunosti eliminirati ili svesti na prihvatljivi minimum. Vi i izvođač ćete ugodno surađivati, bez nerazumijevanja, stresova, nervoze i neugodnih iznenađenja.
Tako ćete se, zajedno s Vašom porodicom, moći istinski veseliti Vašem novom krovu i novom izgledu cijele kuće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *